Početna » Utjecaj hrvatskih bloggera

Utjecaj hrvatskih bloggera

Blog

Nakon što smo svjedočili revolucijama koje su organizirane preko Facebooka ili Twittera, te nakon što smo uvidjeli da pojedinci kao Julian Assange mogu napraviti kvalitetne promjene u društvu, počeli smo konačno i na internetu uočavati tzv. „opinionmakere“ tj. ljude koji kreiraraju ili znatno utječu na mišljenje drugih. To su uglavnom utjecajni bloggeri, koje mnogi čitaju redovno i sa zadovoljstvom prate svaki njih korak – jer ih to interesira!

U svijetu imamo primjer jako mnogo bloggera koji žive za svoj blog i od svog bloga. Jedna od najrazvijenih zemalja po pitanju blogosfere je Njemačka, a najpoznatiji njemački blogger je Robert Bašić (porijeklom iz Zagreba). Njegov blog je poznat skoro svakom drugom bloggeru u Njemačkoj i njegovi članci imaju doseg o kojem neki mediji mogu samo sanjati.

Stvari nisu mnogo drugačije u domovini, gdje jedan članak poznatog bloggera Marka Rakara (poznat kao „mrak“) može uništiti imidž jedne ustanove. Poznato je da je Mrak objavio članak na svom blogu o jednom zagrebačkom restoranu koji je na dobrom glasu, u kojem opisuje svoje negativno iskustvo sa tim restoranom. Njegov članak je Google bolje pozicionirao od službene web stranice tog restorana te kroz svoje društvene mreže definitivno utjecao na imidž tog restorana. Da li je slučajnost ili ne, nije poznato – ali restoran se nedugo nakon toga zatvorio!

Trenutno od bloganja u Hrvatskoj ne živi mnogo ljudi, ali im blog služi kao magnet za poslovne kontakte iz kojih izrastaju jako kreativni i produktivni projekti. Da su odavno bloggeri utjecajni na domaćoj sceni pokazuje i to da jedan domaći hosting nudi besplatan hosting poznatim bloggerima. A odnedavno se pojavljuju nagradne igre na internetu u kojima mogu učestvovati samo bloggeri. Tako je nedavno jedan popularni turistički portal organizirao nagradu igru, gdje su bloggeri trebali napisati na svom blogu konstruktivnu kritiku za njihov portal.

Poznati bloggeri se između sebe jako dobro poznaju i organizuju često susrete na tzv. TweetUP-ovima, koje organizuju kako ime već kaže – preko Twittera. Oni često imaju jako mnogo prijatelja na Facebooku-u, a između sebe gaje jedan zdrav i kvalitetan odnos, iako se stalno natječu i uspoređuju po raznim kriterijama.

U nekim zemljama EU već se odavno vodi rasprava o tome da li je društveno prihvatljivo da se prostor u člancima bloggera može iznajmljivati u poromotivne svrhe. Trenutno je većina mišljenja da pored istaknute oznake da se radi o promotivnom članku – to nije dovoljno. Na veliko iznenađenje mnoge korporacije su konstatirale da bloggeri nisu kupljivi i da „nemaju svoju cijenu“ tj. da ne žele ni pod kojim uslovom dopustiti takve korake i da njihova slobodu mišljenja zaista postoji te da se mogu oduprijeti svakom vidu komercijalizacije koji znatno utjče na sadržajni dio njihovog bloga.

Većina bloggera odlično živi od posredničke prodaje artikala koje prethodno pohvale u svojim blogovima pa tako preporuka od srca završi kao novčana nagrada u džepu. Nažalost tzv. affiliate programi u Hrvatskoj još nisu zaživjeli, ali je samo pitanje vremena. Ono što se jasno vidi, jest da hrvatska blogosfera već sada ima veliki utjcaj na internet korisnike u Hrvatskoj te da broj ozbiljnih bloggera svake godine raste i da se već vrši segmentiranje tj. blogeri se specijaliziraju za tematiku o kojoj mogu mnogo reći te zaobilaze općenite teme. Na taj način svakako prate trendove u industriji, a također stvaraju od svog imena i prezimena brand koji samo umire zajedno sa bloggerom.

Ono što otežava put mladih bloggera je manjak samopouzdanja, kao i nedostatak ustrajnosti. Kao i u životu, kontakti se teže grade kada odselite u novi grad, ali s vremenom se broj poznanstava širi. A ako ste društveni, uskoro ćete znati većinu susjeda, stanovnika kvarta pa možda i grada – u najmanju ruku one koji djele vaše interesne sfere. Tako je svaki blog jedan pomoćnik u „traženju sebe“, kako u duhovnom, tako i u financijskom smislu.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.