Select Page

Savjeti za kupnju TV-a

Savjeti za kupnju TV-a

U ovom vodiču navodimo samo neke od karakteristika na koje treba obratiti posebnu pažnju pri kupovini novog TV prijamnika , a to su: veličina, slika, zvuk i mogućnost povezivanja.

Veličina
Prilikom odabira veličine televizora treba imati na umu veličinu prostorije kojoj je namijenjen televizor te udaljenost televizora od pozicije gledanja. Veličina TV prijemnika, odnosno dijagonale njegova ekrana najčešće se izražava u inčima za koje je oznaka “, a 1” iznosi 2, 54cm, Preporučena udaljenost od TV prijemnika je 3-4 puta veća od dijagonale istoga.

Slika
Kvaliteta slike jedna je od najvažnijih karakteristika koje treba dobro proučiti prilikom kupovine TV prijamnika. Velike su razlike između klasičnog TV s katodnom cijevi i LCD i plazma TV ekrana.
Klasičan TV je najjeftiniji, vjerojatno najtrajniji i najpouzdaniji. Kvaliteta slika mu je možda u samom vrhu. Vijek trajanja normalnog televizora je od 7 do 12 godina zavisno od načina korištenja i kvalitete. Nedostaci su dubina i težina uređaja. Klasičan TV u načelu ne može služiti kao PC monitor. Ne proizvode se dijagonale od preko 95 cm.

LCD vs. PLAZMA
Efekt upečene slike (screen burn-in)
Nastaje ako se na zaslonu duže vrijeme prikazuje ista statična slika. Primjerice raspored reda letova u zračnim lukama ili logo tvrtke. Slika se “zapeče” u ekran te je vidljiva kao silueta i nakon promjene slike. Posebice je to izraženo na plazma zaslonima zbog statične polarizacije čelija. Problem rješavaju putem screen saver metoda gdje se u vremenskim intervalima slika neprimjetno pomiče za određeni broj piksela ili se koristi pomična maska (horizontalna crta koja se pomiče po zaslonu). Siluetu upečenu u zaslon moguće je smanjiti/ukloniti višesatnim prikazivanjem tonova sive boje ili full color spektra. LCD zasloni nemaju burn-in faktor te samim time nema problema upečene slike.

Saturacija boja
Boje na plazma zaslonu su vjernije i postojanije iz razloga što svaki piksel posjeduje crveni, zeleni i plavi segment. LCD, mijenjajući brzinu i duljinu valova svjetlosti kroz kristalne molekule prikazuje rezličite boje. Zahtjevan princip koji je dobro riješen kod zaslona manjih promjera. LCD je odličan za prikaz slike sa računala dok će plazma doći do izražaja prilikom gledanja filmova.

Kontrast
S obzirom da plazma zasloni mogu prekinuti dovod naboja na čeliju, u mogućnosti su i prikazati potpuno crnu boju. Samim time su i vrijednosti kontrasta znatno veće 1000:1>10000:1, pa i više što je znčajna karakteristika prilikom gledanja filmova (DVD). LCD mora povećati voltažu kako bi prikazao tamniji piksel. Vrijednosti su ograničene a samim time i vrijednosti kontrasta. Rijetko koji LCD zaslon ima vrijednost kontrasta >500:1.

Kut gledanja
Plazma zasloni imaju kut vidljivosti zaslona >160. Iako je tehnologija omogućila da se LCD zasloni približe tim vrijednostima plazma će, s obzirom na tehnologiju koju koristi uvijek imati bolje vrijednosti.

Upotreba s računalom
LCD nema problema sa statičnim slikama, nisu ovisni o “osvježivanju” te nema titranja slike. Podržava veće rezolucije od plazma zalona. Plazma osim problema sa statičnim slikama ima i određeno titranje prilikom prikaza računalne slike. Ali. s obzirom da se plazma ionako mora gledati sa veće udaljenosti titranje nijje vidljivo.

Refleksija zaslona
Plazma zaslone karakterizira staklena površina. Problem kod stakla je što reflektira odnosno, daje odbljesak svjetla iz okoline (prostorije). LCD zasloni nemaju staklenu površinu i samim time nema problema reffleksije.

Zvuk
Kvaliteta zvuka je vrlo važna za stvaranje prave atmosfere prilikom gledanja omiljenih programa. Većina modernih TV prijamnika dolazi sa već kvalitetnim zvučnicima ugrađenima u okvir ili pozadinu, no ako uistinu želite imati vrhunski zvuk možete vaš TV spojiti na liniju, kućno kino… i na taj način uživati u odličnoj atmosferi.

Mogućnost povezivanja
Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, puno više se može dobiti/očekivati od TV prijamnika osim jednostavnog gledanja omiljene TV serije. Većina TV prijamnika podržava HD standarde te imaju veliki broj priključaka koji omogućuju uživanje u HD signalu. Također je omogućen pristup različitim multimedijalnim sadržajima tako da vrlo jednostavno TV postaje preglednik digitalnih slika (čitač memorijske kartice) ili se koristi za preslušavanje omiljene glazbe pomoću USB priključka.

Promo

Jesi li majmun?

Jesi li majmun ili neka druga životinja? Provjerite koji je vaš životinjski znak u kineskom...

Newsletter

Pin It on Pinterest