Početna » Pobjednici SP u nogometu

Pobjednici SP u nogometu

Svjetsko prvenstvo

Niti jedan sportski događaj ne izaziva pozornost kakvu izaziva Svjetsko nogometno prvenstvo u nogometu. Od prvog natjecanja, održanog 1930. u Urugvaju , popularnost ovog natjecanja neprestano raste i ono sve više dobiva na atraktivnosti. U vrijeme održavanja prvenstva gotovo da nema osobe koja ne pogleda barem jednu utakmicu. Natjecanje se održava svake četiri godine izuzevši 1942. i 1946. kada se nije igralo zbog Drugoga svjetskoga rata.

Od 1930. do 1970. pobjedniku prvenstva dodjeljivao se Trofej Julesa Rimeta, a to ime stekao je 1946. po FIFA-inom predsjedniku Julesu Rimetu, osnivaču prvoga svjetskoga prvenstva. Prije toga, trofej se zvao jednostavno Coupe du Monde. Na prvenstvu 1970. godine Brazil je osvojio naslov svjetskih prvaka treći put, što mu je donijelo pravo vječnoga zadržavanja trofeja. No, on je ukraden 1983. godine i do danas nije pronađen.

Današnji trofej koji je izradio talijan Silvijo Gazzaniga visok je 36 centimetara, izrađen je od 18-karatnoga zlata i teži 6.175 kilograma. Podloga se sastoji od dva sloja poludragog kamenja, dok su na donjem dijelu ugravirane godine održavanja prvenstava i njihovi pobjednici od 1974. godine do danas. Ovaj trofej dodjeljivat će se sve do prvenstva 2038. godine kada će na dnu ponestati mjesta za upisivanje svih pobjednika.

Dosadašnji pobjednici svjetskih prvenstava u nogometu

Godina Domaćin Pobjednik Drugoplasirani Trećeplasirani
1930. Urugvaj Urugvaj Argentina SAD
1934. Italija Italija Čehoslovačka Njemačka
1938. Francuska Italija Mađarska Brazil
1950. Brazil Urugvaj Brazil Švedska
1954. Švicarska Njemačka Mađarska Austrija
1958. Švedska Brazil Švedska Francuska
1962. Čile Brazil Čehoslovačka Čile
1966. Engleska Engleska Njemačka Portugal
1970. Meksiko Brazil Italija Njemačka
1974. Njemačka Njemačka Nizozemska Poljska
1978. Argentina Argentina Nizozemska Brazil
1982. Španjolska Italija Njemačka Poljska
1986. Meksiko Argentina Njemačka Francuska
1990. Italija Njemačka Argentina Italija
1994. SAD Brazil Italija Švedska
1998. Francuska Francuska Brazil  Hrvatska
2002. Japan i J. Koreja Brazil Njemačka Turska
2006. Njemačka Italija Francuska Njemačka
2010. JAR Španjolska Nizozemska Njemačka
2014. Brazil Njemačka Argentina Nizozemska

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

  • Baseball

    Baseball

    Baseball je igra između dvije momčadi sa po devet igrača koje vodi menadžer, a igra se na ograđenom...

  • Euro 2008

    Euro 2008

    U švicarskom Luzernu izvučene su skupine za završni turnir UEFA EURO 2008. Hrvatska je u B skupini...

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.