Početna » Najveći nogometni stadioni

Najveći nogometni stadioni

Najveći nogometni stadioni

Kao što naslov govori u ovome tekstu govoriti ćemo o najvećim nogometnim stadionima na svijetu. Naravno postoje sportska borilišta sa većim kapacitetima od ovih koje ćemo navesti, ali o njima ćemo nekom drugom prilikom. Dimenzije samog nogometnog igrališta kreću se od minimalno 90 do maksimalno 120 metara po dužini i od minimalno 45 do maksimalno 90 metara po širini.

Najveći stadion u Hrvatskoj je Maksimir koji je nekada primao oko 60 000 gledatelja na danas je zbog rekonstrukcija i sigurnosti taj broj smanjen na oko 39 000 gledatelja. Drugi nogometni stadion po veličini je Poljud koji prima oko 35 000 gledatelja.

Najveći srpski stadio je Marakana koji prima oko 51 000 gledatelja, a na drugom mjestu je stadion JNA na kojem igra FK Partizan sa kapacitetom od 31 000 gledatelja.

Olimpijski stadion Asim Ferhatović - Hase, poznatiji kao stadion Koševo najveći je stadion u Bosni i Hercegovini sa kapacitetom od oko 35 000 gledatelja.

Stadion najvećeg kapaciteta na svijetu dugo je bio brazilski stadion Maracana u Rio de Janeiru. Sagrađen je 1950., za potrebe prvog poslijeratnog svjetskog prvenstva u nogometu održanog u Brazilu iste godine. Službeni naziv jest Estádio Mário Filho. Kapacitet stadiona prvotno je bio 200 000, ostvaren na finalu već spomenutog SP-a između Brazila i Urugvaja. Danas je kapacitet smanjen na 70 000 – 120 000. Prva brojka daje broj sjedećih mjesta, a u drugi su broj nadodana i stajaća.

Stadion koji je titulu najvećeg držao do pojave Maracane  bio je Hampden park u Glasgowu. Napravljen je 1903. i imao je kapacitet od gotovo 150 000 gledatelja. Nakon smrti gotovo 100 navijača u Hillsboroughu 1989., smanjen mu je kapacitet. Daljnjim rekonstrukcijama došlo se do današnjih 52 000 gledatelja. Stadion drži rekordnu posjećenost u Europi od 149 550 gledatelja. Današnji standardi sigurnosti, udobnosti, TV i novinarskog praćenja nogometnih utakmica ograničili su kapacitete stadiona. Također napomenimo da se svi ovi brojevi odnose na broj sjedećih mjesta.

Najveći stadioni u Europi

Naziv Mjesto Kapacitet
Camp Nou Barcelona, Španjolska 98 772
Wembley Stadium London, Engleska 90 000
Croke Park Dublin, Irska 82 300
Stade de France Pariz, Francuska 81 338
Estadio Santiago Bernabeu Madrid, Španjolska 80 354

Najveći stadioni u ostatku svijeta

Naziv Mjesto Kapacitet
Rungrado May Day Stadium Pyongyang, Sjeverna Koreja 150 000
Salt Lake Stadium Kolkata, Indija 120 000
Estadio Azteca Mexico City, Meksiko 105 000
Malbourne Cricket Ground Melbourne, Australija 100 000
Azadi Stadium Teheran, Iran 100 000

Brojke preuzete sa: List of association football stadia by capacity

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

  • Baseball

    Baseball

    Baseball je igra između dvije momčadi sa po devet igrača koje vodi menadžer, a igra se na ograđenom...

  • Euro 2008

    Euro 2008

    U švicarskom Luzernu izvučene su skupine za završni turnir UEFA EURO 2008. Hrvatska je u B skupini...

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.