Početna » Tko je izumio žute i crvene kartone?

Tko je izumio žute i crvene kartone?

Crveni karton

Neki ne mogu zamisliti moderan nogomet bez žutih i crvenih kartona, termini koji su našli svoju uporabu i izvan svijeta nogometa. Njih je prije 35 godina izumio Kenneth George Aston, englez koje je nažalost preminuo u listopadu 2001. Svojim izumom ostavio je neizbrisiv trag u nogometu i naravno, umjetnosti suđenja.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća Aston je bio jedan od priznatijih engleskih sudaca i pripala mu je čast da sudi utakmicu otvorenja svjetskog prvenstva 1962. godine u Čileu između domaćina i Švicarske. Impresionirana njegovim suđenjem, FIFA (Fédération Internationale de Football Association) je odlučila da sudi najrizičniji meč prvenstva između Čilea i Italije. Vojna policije nekoliko je puta morala intervenirati tijekom utakmice da bi ona mogla biti odigrana do kraja.

Četiri godine kasnije na svjetskom prvenstvu u Engleskoj sudarili su se domaćin i Argentina. Između dvije zemlje je vladao nevjerovatan naboj zbog Falklandskog otočja, koje je u vlasništvu Velike Britanije, a na koje pravo polaže i Argentina u čijoj se blizini nalaze ovi otoci. Vrhunac napetosti dogodio u 33. minuti nakon slobodnjaka kojim je Moore postavio konačnih 1:0 za Engleze. Prosvjedujući zbog, navodno, neregularnog gola, gostujući kapetan Antonio Rattin počeo je navlačiti njemačkog suca Rudolfa Kreitleina i vrijeđati ga. Ovaj ga je krenuo isključiti, no Rattin je u pomoć pozvao i svoje suigrače te čelnike reprezentacije. Tko je tu koga čuo, vidio, razumio, teško je reći. Prekid je trajao sedam minuta, a nastavak ogleda donio je pregršt nemilih scena. Aston se u tom trenutku našao na terenu, pokušavajući na lošem španjolskom objasniti Rattinu nešto što ovaj možda i nije dobro razumio – da je isključen i da mora napustiti teren.

Vozeći se kasnije Kensingtonovom ulicom sa stadiona, razmišljao je što bi pomoglo da u međunarodnom nogometu odluke sudaca, koji često ne govore jezik natjecatelja, postanu transparentnije. Zaustavio se na semaforu i pomislio: “Žuto = lakše malo; crveno = stop, letiš vani.”. I tako su nastali žuti i crveni kartoni.

Žuti i crveni kartoni uvedeni su na svjetskom prenstvo u Meksiku 1970. godine i od tada su neizostavi sadržaj svakog sudačkog džepa.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

  • Baseball

    Baseball

    Baseball je igra između dvije momčadi sa po devet igrača koje vodi menadžer, a igra se na ograđenom...

  • Euro 2008

    Euro 2008

    U švicarskom Luzernu izvučene su skupine za završni turnir UEFA EURO 2008. Hrvatska je u B skupini...

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.