Select Page

Hrvatski dizajn u NASCAR-u

Hrvatski dizajn u NASCAR-u

Vjerujemo da ste čuli za NASCAR, sport kojeg karakteriziraju ovalne staze i automobili koji postižu brzine od preko 300 km/h a najčešće se udaljenost među njima mjeri u centimetrima. Opasan sport, koji iza američkog nogometa drži titulu najgledanijeg sporta u Sjedinjenim Američkim Državama, s 1500 natjecanja na 100 staza u 39 država (SAD-a), a gotovo svaku utrku tribine budu popunjene do posljednjeg mjesta. Čak tri milijarde dolara potroši se na licencirane proizvode od zastavica do kapa. Fanovima se pruža mogućnost druženja s vozačima, pa sve to NASCAR čini pravim obiteljskim sportom, no to su namirisale i velike korporacije. Od svih sportova u SAD-u s liste 500 najbogatijih tvrtki u SAD-u najveći broj njih sponzorira upravo NASCAR i njegove timove i vozače.

Iako preko 90% vozača dolazi iz SAD-a i sve utrke se događaju na području te države, NASCAR je sve popularniji u svijetu. No jeste li znali da je na njihovom terenu pobijedio i jedan Hrvat? Riječanin Serđo Miletić pobijedio je na natječaju za dizajn kacige Bena Kennedyja, unuka osnivača NASCAR-a. Nagradu je osvojio u konkurenciji 67 dizajnera iz cijelog svijeta. Ovaj mladi grafički dizajner koji već neko vrijeme gradi svoj brand Miletic Design, budno prati svaki natječaj i projekt u kojem bi mogao sudjelovati i iznijeti svoju kreativnost. Pa je tako i nakon objavljenog natječaja za dizajn kacige na stranicama Local Motors-a koji je i glavni sponzor Benu, došao na ideju za čiju je realizaciju ocijenjen najboljim, pa tako sada kacigu Kennedyja krase i boje hrvatske zastave i ime ovog mladog, uspješnog dizajnera.

Najveći izazov u svakom dizajnu je istaknuti se od ostalih, a opet dizajnirati nešto jednostavno i upečatljivo. Moj pobjednički dizajn sada krasi kacigu Bena Kennedyja, a hrvatska zastava i moje ime nalaze se na automobilu trkača.

Serđo Miletić

Serđo kaže kako automobile crta od malih nogu, pa je sada već davne 2000., s 13 godina osvojio treću nagradu na Citroenovom natječaju osmislivši slogan i reklamu za Xsaru Picasso i tako zaslužno otputovao u Paris u Disneyland.

Nakon završene osnovne škole nije bilo dvojbi, jer kako sam napominje, znao je što želi raditi u životu, pa je tako odabrao srednju školu za Primijenjenu Umjetnost i Dizajn u Rijeci. Osim srednjoškolskog obrazovanja i tečaja za grafičkog dizajnera gdje je naučio osnove, kako se koristiti alatima koji su temelj u ovom poslu – Photoshopu i Illustrator, znanje i vještine koje posjeduje stekao je samostalno.

Skromno dodaje kako je iskustvo uglavnom stjecao javljajući se na razne natječaje, ali ponekad radeći i besplatno na projektima za njemačku tuning tvrtku. Konstantna potraga za novim projektima dovela ga je i do suradnje s Tehničkim fakultetom u Rijeci, gdje Miletić Design krasi studentsku formulu za Riteh Racing Team kojim fakultet sudjeluje na natjecanjima po Europi. Miletić je radio i na dizajnu trkaćih automobila kao što su Lotus Exsage V6 Cup te Caterham R500 za Kinesku tvrtku Black Arts Racing.

Vjerovali ili ne, ali ovaj mladi kreativac je još uvijek nezaposlen, no to ga ne sprečava na putu ostvarenja svojih snova i želja, pa trenutno radi kao freelancer, te ima u planu otvoriti studio za dizajn i biti dio motorsport biznisa u kojem bi osmišljavao vizualni izgled trkaćih automobila.

O zadnjem projektu na kojem je Serđo radio, mogli ste nedavno pročitati i na stranicama jednog hrvatskog časopisa ili FB stranice grupe Vatra. U sklopu kreativnog natječaja “Vatreni Movano” u kojem je bilo potrebno osmisliti vizualni izgled Opelova kombi vozila Movano u kojem će se voziti grupa Vatra, odabrano je pet finalista među kojima je i dizajn Serđe Miletića. Nadajmo se kako će kvaliteta i kreativnost Serđe biti prepoznata i priznata i ovaj put. Puno sreće u daljnjem radu!

Sve ostale radove ovog talentiranog dizajnera možete pronaći na njegovom Facebook i Twitter profilu Miletić Design.

O autoru

Promo

Jesi li majmun?

Jesi li majmun ili neka druga životinja? Provjerite koji je vaš životinjski znak u kineskom...

Newsletter