Početna » Američki nogomet u Hrvatskoj

Američki nogomet u Hrvatskoj

Američki nogomet u Hrvatskoj

Ova priča je počela 2005. Zagreb Thunder je bio prvi klub koji je počeo igrati ovaj fizički i taktički zahtjevan sport. Dakle sport nabijen adrenalinom koji u se u Europi igra od iza II. svjetskog rata zasad ima impresivne brojke i klubovi u državama kao Njemačka, Engleska, Francuska, Italija i zemlje Skandinavije imaju zgodne navijačice, dobro popunjene stadione i medijsku pažnju. U Srbiji je na nacionalnoj televiziji 2005. prikazana jedna cijela sezona NFL (nacionalne lige u Americi) te u roku par godina su već imali podosta klubova i nije trebalo mnogo da se oformi liga i da se narodu svidi igra. Tamošnji igrači osim što žive svoj san igranja ove predivne igre imaju i nastupe po glazbenim spotovima, radijskim emisijama, tv reportažama a i ono najbitnije svi se aktiviraju u humanitarnim i drugim akcijama gdje rade s mladima i djecom. Naravno ništa to nije novo u Europi i sve to rade i ostali klubovi kako ovdje tako i preko bare.

Vratimo se situaciji u Hrvatskoj, nakon osnivanja još par klubova u Zagrebu i okolici javljaju se klubovi i u Splitu, Bjelovaru, Ogulinu... Primjetit ćete samo jedan u Dalmaciji?! Ipak na tome se mora poraditi. Dakle pričajmo malo o njima; osnovani 2008. u Splitu i to baš u jednom kafiću imena American Dream. Predsjednik Dino Bajrić zasukao je rukave i bacio se na posao. Teška zadaća no djelomično mu je uspjela. Sadašnji klub se stabilizirao u toku protekle godine dolaskom ozbiljnih članova željnih napretka i rada. Klub ove godine u Hrvatskoj Flag Ligi nije imao sreće i završio je na drugom mjestu no o tome nešto kasnije. Također premijerno izdanje kupa je samo dodatno motiviralo splićane za sljedeću sezonu naime i tu su uspjeli prosuti dobar rezultat i završiti na drugom mjestu. Klub se sad želi proširiti i početi s radom po uzoru na Zagrebačkle klubove koji već igraju „veliki“ američki nogomet 11-11. Dakle primjetite da Hrvatska ima 2. lige. Tzv. Tackle (obaranje) gdje se igra 11-11 i Flag (verzija sa zastavicama, bez obaranja) gdje se igra na manjem terenu 5-5.

Postoji razlika no pravila su manje više ista, draž igre se nimalo ne gubi al ipak svi žele igrati taj Tackle Nogomet. Da bi to ostvarili mora se povećati broj članova. Nevjerovatno je da Split i Dalmacija imaju samo jedan klub, a još manje je za vjerovati da samo 4 kluba imaju spremne ekipe za Tackle u cijeloj Hrvatskoj. Npr. Njemačka ima 250 Tackle klubova, a njihov savez broji 41000 članova.

Napretkom našeg saveza napreduje i kontakt sa susjedima koji priželjkuju odigravanje regionalne lige. Naravno priliku da braniš boje svojega kraja svi žele, pogotovo oni koje je pojeo sustav i zbog ozljeda, lijenosti, škole, cura, roditelja i tko zna ćega bili uskraćeni toga prava u sportovima kao nogomet, košarka itd gdje se njihov potencijal nije iskoristio, stoga ih pozivamo. Sve te odbijance i „nepotrebne“ da pokažu da su s godinama i mentalno i fizički spremni za novu igru, nova pravila i nove izazove.

Osim rada s seniorima Split želi raditi s djecom i u planu je rad s osnovnoškolcima i po potrebi srednjoškolcima stoga svi od 9 do 99 mogu naći mjesto u timu. I ćelavi i veliki i mali i debeli i oni što slušaju rock i techno vjeverice i reperi s maramama... Dakle svi imaju svoje mjesto. Prosječan seniorski tim broji preko 50 članova.

Prihvatite izazov, kontaktirajte klub u vašoj blizini i ugovorite trening.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

  • Baseball

    Baseball

    Baseball je igra između dvije momčadi sa po devet igrača koje vodi menadžer, a igra se na ograđenom...

  • Euro 2008

    Euro 2008

    U švicarskom Luzernu izvučene su skupine za završni turnir UEFA EURO 2008. Hrvatska je u B skupini...

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.