Početna » Muška menopauza - andropauza

Muška menopauza - andropauza

Muška menopauza - andropauza

Posljednjih godina oživljava interes za biološkim promjenama koje nastaju starenjem. Razlog tome je nagli porast stanovništva i povećana proporcija starijih dobnih skupina što je osobito izraženo u razvijenim zemljama. Pored toga, mnoge promjene u tjelesnim i mentalnim procesima starenja, naročito one hormonski uvjetovane, postale su dostupne zahvaljujući modernim medicinskim spoznajama i tehnološkom napretku. Nadalje, porasle su i mogućnosti utjecaja na procese starenja, a time i specifični interes za zdravlje muškarca u cjelini.

Kad muškarci dođu u godine života između 40-te i 55-te, mogu iskusiti fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza. Za razliku od žena muškarci nemaju jasan znak kao što je to prestanak menstruacija koji bi obilježio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje u razini hormona, estrogena u žena, testosterona u muškaraca.

Riječ andropauza potječe iz grčkog jezika, gdje riječ "andros" znači muškarac, a "pausis" kraj, pa je analogna pojmu "menopauza" ("menses" - mjesečnica). Andropauza je izraz koji je najbolje prihvaćen, ali ne i opće prihvaćen, te se o tome još uvijek vode rasprave.

Došavši tako do pojma andropauze potrebno je naglasiti kako on nije istoznačan s menopauzom, iako se odnosi na isto razdoblje života muškarca i žene. Naime, radi se o promjenama u različitim hormonima muškarca i žene. Menopauza se mnogo jasnije prezentira pa se tako i dijagnosticiranje oba stanja, kao i terapijski pristupi, znatno razlikuju.

Andropauzu dobije 30%-40% svih muškaraca između 45 i 55 godina. Prvi se znaci pokažu nakon tridesete godine. Andropauza nije kriza srednjih godina. Radi se o hormonalnoj promjeni koja utječe i na osjećajnost. Muškarci tijekom starenja proizvode sve manje androgena. Muška i ženska menopauza su u mnogočemu slične, osim što se o ženskoj mnogo više govori, dok se o muškoj dugo vremena nije ni pisnulo. Vjerojatno zbog uvjerenja da njome muškarac gubi na svojoj muškosti.

Tjelesne promjene kod muškaraca nastaju vrlo postupno, te mogu biti praćene promjenama u ponašanju, raspoloženju, javlja se premorenost, gubitak energije, seksualnog poriva i fizičke agilnosti. Štoviše, studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima kao što su srčane bolesti i osteoporoza. Kako se ove promjene događaju u vrijeme kad mnogi muškarci preispituju svoje vrijednosti, dostignuća i smjer u životu, često je teško shvatiti da su promjene koje nastaju povezane s nečim drugim nego samo s vanjskim uvjetima.

Nadomjesna terapija testosteronom može značajno povećati tjelesne i mentalne sposobnosti i tako znatno utjecati na andropauzu i kvalitetu života u srednjoj i starijoj dobi. Urolog ima jedinstveno mjesto u procjeni poteškoća i dijagnostici simptoma muškaraca srednje i starije generacije te indiciranju nadomjesne terapije kao i praćenju njezinih povoljnih učinaka kao i mogućih rizika. Pomoću zdravijeg načina života i andropauza će imati manji utjecaj na vas.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.