Početna » Votka

Votka

Votka

Votka je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića na svijetu. Riječ vodka zapravo je diminutiv od riječi voda pa baš kao i whiskey (na galskom – voda života) ima slično porijeklo.

Naziv se prvi put pojavljuje u 15. stoljeću u farmaceutskoj industriji, a polovicom 19. stoljeća pojavljuje se u ruskim rječnicima kao naziv za destilirano piće od vode i etanola te dodatnih sastojaka poput pšenice ili krumpira. U ruskom narodu je pak votka dugo bila znana kao krušno vino. Iako se porijeklo izrade ovog pića ne može točno odrediti, pretpostavlja se da se počelo praviti u 14. stoljeću u žitnim bespućima sjeveroistočne Europe, današnjem teritoriju Rusije, Bjelorusije, Poljske te Skandinavskom poluotoku.

Prvi profiti od izrade votke bilježe se u carskoj Rusiji, kada je odlukom carice Elizabete 1751. uveden porez na sve pogone u državi. Do 1860. prihod od proizvodnje votke državi je donosio čak 40% ukupnog prihoda, a početkom 20. stoljeća udio votke na cjelokupnom ruskom tržištu alkoholnih pića iznosio je 90%.

Osim u Rusiji, votka se od srednjeg vijeka proizvodi i u Poljskoj, a za razliku od ruskih, primitivne poljske votke bile su puno jače, s udjelom alkohola i do 70%. U 16. stoljeću u Krakowu je pokrenuta prva proizvodnja na veliko koja je pokrivala poljsko i prusko tržište, a ubrzo je, uz pogon u Poznanu i Gdansku prva počela izvoziti votku u zapadnu Europu.

Prije 1950. votka se gotovo uopće nije pila izvan Europe, no 70-tih godina doživljava pravi bum na američkom tržištu te po prvi put u povijesti skida burbon s trona najprodavanijeg alkoholnog pića. Votka se u to vrijeme u SAD-u reklamirala kao alkoholno piće bez okusa i mirisa koje ne ostavlja u ustima alkoholni zadah i može se miješati sa ostalim alkoholnim i bezalkoholnim pićima.

Danas votku proizvodi stotinjak brandova. Najviše ih je, tradicionalno u Rusiji i Poljskoj, ali čak i 20-ak u Americi. Za razliku od oscilacija u davnim vremenima, današnji udio alkohola u industrijski proizvedenoj votki iznosi od 30% do 50%. Većina današnjih proizvođača ima standardni udio od 40% u svojim votkama.

U posljednje vrijeme, nakon globalne ekspanzije proizvodnje, često se pojavljuju rang liste najkvalitetnijih, najpopularnijih ili najprodavanijih votki na svijetu i dok je najprodavanija i dalje Smirnoff vodka, distribuirana u čak 130 zemalja, oko kvalitete i popularnosti uvijek se vode debate ljubitelja i stručnjaka.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.