Početna » Poker - popularna kartaška igra

Poker - popularna kartaška igra

Poker

Jedan od najstarijih zapisa koji se odnosi na poker je zapisan od strane Jonatana H. Greena 1834., gdje on spominje pravila takozvane "igre varanja" koja se u to vrijeme igrala na parobrodima na Mississippiju. Igra se širila preko Mississippija prema zapadu za vrijeme zlatne groznice. S obzirom da tada nije postojao pravi naziv za tu igru, on ju je nazvao poker.

Igra

Kao i u većini igara i u pokeru je cilj pobjediti protivnika. Poker je igra koja će testirati vašu osobnost, vještinu i sposobnosti. Može se igrati za novac ili za zabavu.
Postoji puno varijacija poker igara, ali svaka slijedi uobičajeni tijek:

  • Igrači ulažu žetone na stolu u zajedničku banku (eng. Pot). Žetoni mogu biti za igranje samo za zabavu ili mogu imati protuvrijednost u novcu.
  • Igračima se podijele karte (Ruka ili eng. Hand), od kojih su neke ili sve skrivene.
  • Igrači u slijedećim rundama se klade, tj. ulažu dodatne žetone u banku na osnovu vlastite procjene jačine svojih karata u odnosu na protivnike.

Nakon što su runde za klađenje gotove igrač sa najjačim kartama, ili igrač koji je ostao posljednji u igri, ako su drugi igrači odustali (eng. Fold) je pobjednik i osvaja iznos Banke.


Karte

Za poker se koristi standardan špil od 52 karte, podjeljene u 4 znaka. Srce (eng. Hearts) slijedi Tref (Clubs), Karo (Diamonds) i Pik (Spades). Znakovi su iste jačine, ni jedan nije jači od drugoga. Svaki znak sadrži po 13 karata poredanih po jačini. U Pokeru As je najjača karta, a dvojka najslabija. Karte su rangirane od najviše prema najnižoj, ali u nekim igrama primjerice As može biti najslabija karta. Većina igara podrazumijeva dijeljenje pet karata. Međutim, također su popularne igre koje uključuju dijeljenje sedam karata, kao što je 7 Card Stud. Ako se koriste joker karte, one mogu predstavljati bilo koju vrijednost ili boju. Dijeljenje karata ovisi o tome koju poker varijaciju igrate. Standardne 5 Draw igre podrazumijevaju dijeljenje 5 karata svakom igraču, licem prema dolje. Neke poker igre, kao što je Texas Hold'em Poker, određene karte se dijele okrenute prema gore kako bi ih svi vidjeli.


Kombinacije karata

Royal Flush

Skala od 10 do Asa u istoj boji odnosno 10, dečko, dama, kralj, as u istoj boji. U slučaju da dva ili više igrača imaju Royal Flush dobitak se dijeli između igrača koji posjeduju Royal Flush.

Straight Flush

Skala s pet karata u istoj boji. Najači Straight Flush jest do kralja. Straight Flush do Asa je Royal Flush.

Four of a Kind

Četri karte s istom vrijednošću. U slučaju da dva ili više igrača posjeduju Four of Kind s istim kartama (što je moguče u igrama gdje postoje zajedničke karte) pobjednik je onaj čija peta karta ima jaču vrijednost.

Full House

Kad se pet naših karata sastoji od trisa i para odnosno od 3 karte iste vrijednosti i 2 karte iste vrijednosti. Jačinu Full House određuje vrijednost trisa u Full House. U slučaju da imamo tris desetki i par dvojki. Imamo Full desetki i dvojki. Full desetki i dvojki je jači od Full Housa koji se sastoji od trisa devetki i para asova odnosno Fulla devetki i asova.

Boja

Pet karata iste boje bez obzira na njihovu vrijednost, samo da nisu poredane po jačini odnosno u skali jer je to onda Straight Flush ili Royal Flush. Vrijednost boje određuje se prema najačoj karti u boji. U našem primjeru najača karta je dama, znači to je boja do dame.

Skala

Skala se sastoji od bilo kojih pet karata u dvije ili više boja poredanih po jačini s tim da as može biti ili najviša ili najniža vrijednost. Vrijednost skale određuje najača karta u skali. U našem primjeru posjedujemo skalu do šestice. As se kao najniža karta pojavljuje u sljedećoj kombinaciji A-2-3-4-5.

Three of a Kind (Tris)

Sastoji se od tri karte iste vrijednosti. U igrama u kojima postoje zajedničke karte mogući je slučaj da dva igrača posjeduju isti tris. Pobjednik je onaj koji posjeduje jaču kartu u ostalim karata.

Dva para

Dva para se sastoje od dva različita para odnosno od dvije karte iste vrijednosti i neke druge dvije karte iste vrijednosti. Dva para koje posjedujemo dobivaju ime po jačem paru. Jači par također određuje vrijednost dva para.
Dva para desetki i dvojka su jača od dva para osmica i sedmica.
U slučaju da dva igrača posjeduju dva para. Prvo se gleda koji od njih ima jači par. Ako imaju isti jači par onda se gleda čije je drugi par slabiji. Zatim u slučaju da dva igrača imaju ista dva para gleda se koji igrač ima jaču petu kartu.

Par

Bilo koje dvije karte iste vrijednosti. U slučaju da dva igrača posjeduju isti par, pobjednik je onaj koji ima jaču kartu koja se nalaze u preostale tri karte.

High card

U slučaju da igrač ne posjeduje ni jednu kombinaciju posjeduje High card. Vrijednost High carda određuje se prema najačoj karte koju igrača posjeduje.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.