Početna » Crveno vino i rak

Crveno vino i rak

Znanstvenici vjeruju kako su riješili misteriju koju ulogu antioksidansi koji se nalaze u grožđu i crvenom vinu imaju u borbi protiv raka. Prema studiji objavljenoj u prošlogodisnjem broju magazina Cancer Research, komponenta resveratrol, koja djeluje kao antibiotik u zaštiti grožđa protiv gljivica, može isključiti protein koji čuva stanice raka protiv metoda liječenja poput kemoterapije. Istraživanje bi jednog dana moglo i omogućiti korištenje resverartrola u prevenciji raka i njegovom liječenju, kaže Minnie Holmes-McNary, nutritivni biolog na Sveučilištu North Carolina u Chapel Hillu.

Korisnost ispijanja čaše crvenog vina višestruko se naglašava u zadnjih deset godina nakon otkrića „francuskog paradoksa“, činjenice kako Francuzi imaju nisku stopu srčanih oboljenja usprkos prehrani bogatoj kolesterolom. Prije nekoliko godina, znanstvenici su pronašli kako resveratrol čuva stanice od raka i zaustavlja razvoj malignosti. Resveratrol se može pronaći u nekolicini prehrambenih namirnica, uključujući kikiriki i razne bobice. Svako vino posjeduje određene količine resveratrola, ali crvena su vina njegov najbogatiji izvor.

Nadovezujući se na prijašnje studije koje su utvrdile kako protein nazvan NF-kappa B omogućava stanicama tumora preživljavanje usprkos kemoterapiji, znanstvenici su proučavali kako ljudske i životinjske stanice tumora reagiraju na resveratrol znajući njegov utjecaj na protein. “Otkrivanje mehanizma resveratrola je važno u razvoju kancero preventivnih supstanci za ljudsku upotrebu“, ustvrdio je John Pezzuto, znanstvenik koji je prvi 1997. godine otkrio poveznicu resveratrola, crvenog vina i borbe protiv raka.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.