Select Page

Kako održati novogodišnje odluke

Kako održati novogodišnje odluke

Svake godine govorimo: Ove će godine biti drugačije. Ako ste uvijek donosili novogodišnje odluke, možda ste se i ove godine zarekli da ćete u budućnosti više vježbati, zdravije se hraniti, provoditi manje vremena u uredu ili uložiti više vremena u svoju obitelj. Možda ste obećali da ćete prestati pušiti, naučiti nešto novo, lakše podnositi stres, ili nikada više dopustiti da se sakupi velika gomila prljavog rublja.

Ili, možda ste ipak na suprotnom kraju ove linije. Toliko se ljudi zareklo da neće više donositi novogodišnje odluke. Možda se osjećate kao da su one gubitak vremena, a ne postoji način da se bilo koja novogodišnja odluka zaista održi. Kome je potrebno razočaranje na kraju još jedne godine, zar ne?

Ali, zašto ovu godinu ne učiniti najboljom do sada? Zašto ne učiniti nešto što će vam dati onaj predivan osjećaj uspjeha kada se pri kraju godine sjetite ovih trenutaka?  Nećete postići osjećaj uspjeha ako donesete novogodišnje odluke pa ih prekršite, kao ni ako uopće ne donesete novogodišnje odluke.

Postoji pet glavnih razloga zašto se većina odluka ne održi

1. Donijeli ste previše odluka

Jednostavnije je fokusirati se na samo jednu ili dvije odluke, nego fokusirati se na održavanje 10, 20 odluka. Zaboravite na sastavljanje liste. Umjesto toga, odaberite jednu ili dvije do kojih vam je najviše stalo. Ako ih održite još prije kraja godine, odlično! Zatim, tek tada možete se odlučiti za još jednu ili dvije manje odluke.

2. Vaše su odluke previše općenite

One moraju biti vrlo specifične. Ako želite izgubiti višak kilograma, koliko kilograma, realno gledano, možete izgubiti u mjesec dana? Ako želite provoditi manje vremena u uredu, nemojte si dopustiti da ostajete iza kraja radnog vremena najmanje 3 puta tjedno. Želite organizirati svoj dom? Fokusirajte se na jednu prostoriju mjesečno, a odlučite i da ćete posvetiti 15 minuta dana za odbacivanje smeća iz svake prostorije. Shvatili ste o čemu je riječ.

Vaše odluke moraju biti kristalno jasne, što znači da trebaju biti navedene u brojkama – 2 kilograma, 30 minuta vježbanja, 3 dana u tjednu, jedna perilica puna prljavog rublja dnevno, i tako dalje.

3. Niste ostali motivirani

Postavite vizualne podsjetnike, kao npr. fotografiju ljetovališta iz snova ako planirate sakupiti dovoljno novca za sljedeće ljetovanje baš u tom mjestu.

Zamolite člana obitelji ili prijatelja da vas provjerava i nježno vas podsjeća na sitnice tijekom provođenja odluke – možete čak pokušati pronaći i nekakvu forum grupu na internetu.

Započnite rukom pisani ili računalni dnevnik, da možete pratiti napredak – koliko ste kilograma izgubili, koliko ste novca uštedjeli, koliko sati ste proveli u uredu ili broj kutija koje ste sklonili s tavana.

4. Pokušali ste uspjeti u prekratkom vremenu – dan ili dva

Za većinu odluka potrebno je vrijeme da bi se ispunile, i zadržale efekt. Dopustite si odmor, i odgovarajuću količinu vremena koja vam je potrebna da biste ostvarili što želite – ili ćete postati iscrpljeni i prije samog početka. Postavite mini-ciljeve, i radite na ispunjavanju odluke dio po dio. Nagradite se tijekom tog vremena, bez obzira koliko su sitni vaši uspjesi.

5. Čekate savršen trenutak za početak

Ne postoji bolji trenutak za početak od ovoga sada. Ako čekate savršeni trenutak, nikada nećete započeti. Odlučite što vam je potrebno za početak, i jednostavno započnite. Prije nego i budete svjesni, slavit ćete zbog svih svojih postignuća!

O autoru

Promo

Jesi li majmun?

Jesi li majmun ili neka druga životinja? Provjerite koji je vaš životinjski znak u kineskom...

Newsletter