Početna » Cyber rat ISIL-a i zapada

Cyber rat ISIL-a i zapada

Cyber rat ISIL-a i zapada

Uloga interneta i društvenih mreža u današnjem svijetu je svima više-manje jako dobro poznata. No ipak, u danima iza nas zorno smo mogli vidjeti koliko je veliku ulogu Internet imao u događajima u Parizu. I negativnu i pozitivnu.

Doznali smo nešto što je sve šokiralo. Moguće je da su teroristi dogovorili napad putem dogovora preko Playstationa i umreženih igara. Govorka se o mogućem komuniciranju dok se uvježbava pokolj u ratnim igricama kojima obiluje ove konzola. Tako se čak govorka o mogućem ostavljanju šifriranih poruka unutar samih igrica za svoje terorističke kompanjone. Sve to je novost za sigurnosne službe.

Ponukani strahotama u Parizu Anonymousi su objavili cyber rat ISIL-u, a panika je zavladala i na Otoku gdje su Englezi brže bolje donijeli odluku o izdvajanju dvostruko više sredstava za cyber sigurnost.

ISIL - Islamic State of Iraq and the Levant
ISIS - Islamic State of Iraq and Syria

Osim što se teroristi vješto služe internetom i društvenim mrežama na kojima promoviraju svoje ideale i vrbuju nove džihadiste, unošenju kaosa uvelike doprinose i obični korisnici, slični vama ili meni. Naime, u noći kada su se dogodili napadi Twitterom i Facebookom je kružio cijeli niz provjerenih i neprovjerenih informacije, što je dovelo do toga da si iznova postavimo pitanje. Što je u ovom svijetu doista istina, a što laž?

Tako je netko objavio na Twitteru fotku za koju je napisao da je fotkana neposredno prije napada u Bataclanu – a radilo se o fotki od dana prije s koncerta u Dublinu. Fotka se proširila munjevitom brzinom prije nego li je otkriveno da se radi o fake fotografiji.

Još gori slučaj je bio kada su Indijca u Kanadi photoshopirali tako što su mu nacrtali opasač s eksplozivom na tijelo te se munjevitom brzinom fotografija proširila internetom jer se navodilo da se radi o jednom od terorista. Posljedice će biti trajne jer Internet pamti sve.

Što se pozitivnih stvari tiče moramo izdvojiti Facebook Safety check koji omogućuje da svojoj rodbini i prijateljima odmah dojavite je li s vama sve ok ili ne. No, odluka ove društvene mreže je navukla bijes mnogih, jer je aktivirana za Pariz ali ne i za Bejrut. Profilna slika ukrašena vam je francuskim bojama, ali ne i npr. nigerijskim.

Znate li uopće što se tamo dogodilo prije događaja u Parizu? Naravno da ne znate, nije bilo na facebooku.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Iz kategorije

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.