Početna » Veličanstvene fotografije stabala diljem svijeta

Veličanstvene fotografije stabala diljem svijeta

Veličanstvene fotografije stabala diljem svijeta

Stabla su važan dio prirodnog krajolika, zadržavaju i čuvaju vodu u tlu, proizvode kisik te vežu ugljični dioksid pa tako smanjuju emisije ugljičnog dioksida u atmosferi. Povoljno utječu na klimu, spriječavaju eroziju i odrone tla. Stablo pruža zaštitu od prekomjerne sunčeve svjetlosti i jakog vjetra. Imaju i zdravstenu, lječilišnu ulogu, stanište je za brojne životinje i izvor je hrane. Drvo pruža toplinsku izolaciju bolju od betona ili čelika. Od drveća dobivaju se i tanin, balzami, lijekovi, biljne smole, eterična ulja, začini i dr. Oboreno stablo može se iskoristiti u gospodarske svrhe za izradu namještaja, kao drvna građa, furnir, iverica ili se koristiti za grijanje u obliku cjepanica, briketa ili piljevine.

Najstarije stablo - Old Tjikko
Najstarije stablo na svijetu ima čak 9500 godina, a znanstvenici su ustanovili da je ova švedska smreka nikla po završetku Ledenog doba. Otkriveno je u gorju na zapadu Švedske 2013. godine.

Najviše stablo - Hyperion
Najviše stablo na svijetu je sekvoja Hyperion, a visoko je 115,6 m. Staro je oko 700 - 800 godina, otkriveno je u udaljenom djelu Nacionalnog parka Redwood u Kaliforniji, 2006. godine. Točna lokacija Hyperiona se taji kako stablo ne bi nastradalo zbog mnogobrojnih turista koji bi ga došli posjetiti.

Najveće stablo - General Sherman
General Sherman je sekvoja u Kaliforniji koja se smatra najvećim živućim organizmom na planeti i najbrže rastućim stablom. Iako ima i viših i širih stabala General Sherman star između 2300 - 2700 godina, teži 1985 tona, visok je 83 m, a promjer debla je 11,1 m.

Najšire stablo - Arbol del Tule
Meksičko najpoznatije stablo, ogromno Tule stablo (Arbol del Tule) raste u blizini grada Oaxace. Ovo stablo ima najširi opseg koji u promjeru iznosi oko 66 metara . Najbolje ga je ne promatrati kao jedinstveno stablo budući da se sastoji od čitave obitelji drevnih stabala.

U nastavku pogledajte fotografije neka od najneobičnijih i najveličanstvenih stabala u svijetu.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Ostale galerije

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.