Početna » Trčanje - zanimljivosti i korisni savjeti

Trčanje - zanimljivosti i korisni savjeti

Trčanje

Vrijeme je da počnete trčati jer trčanje je zdrava aktivnost dostupna svima i najjednostavniji način za održavanje forme i linije.

Osim što je trčanje među efikasnijim metodama razvijanja kardiovaskularnog zdravlja, trčanje je jeftino, jednostavno za naučiti, dostupno svima i u gotovo svim uvjetima. Istraživanja ukazuju na to da trčanje može imati veliku ulogu u redukciji stresa ili tjeskobe. Pa nakon napornog radnog dana 30 minuta vremena koje biste trebali odvojiti za sebe, učiniti će da se osjećate bolje, potrošite puno kalorija u malo vremena i boravite na svježem zraku što samo pojačava zdravstveni učinak vježbe.

Ključna oprema o kojoj je važno voditi računa kod trčanja, osim kape i sunčanih naočala ljeti, te kape i rukavica zimi, jest ono što imate na nogama. U prvim tjednima kada se trče kratke udaljenosti slobodno trenirajte u starim tenisicama, ali čim treninzi pređu udaljenost od 5 km ili vremenski duže od 30 min obavezno nabavite tenisice za trčanje. Kilometarski i vremenski duži treninzi izlažu vaš lokomotorni sustav velikim udarcima i tada se može dogoditi da zbog neadekvatne obuće zaradite prve trkačke ozljede.

Jeste li znali da tenisice za trčanje mogu uzrokovati oštećenja koljena, kukova i zglobova? Razlog? Obuća mijenja prirodan položaj tijela koji nas inače štiti od prevelikog napora pri trčanju. Provedeno istraživanje nad skupinom ispitanika koji su cijeli život nosili sportsku obuću i onima koji nikad nisu trčali u tenisicama pokazalo je potpuno različite rezultate.

Trčanje

Obuveni trkači češće su se dočekivali na petu dok su se bosonogi dočekivali na prednji dio stopala ili na puno stopalo, što je uključivalo veće napinjanje luka stopala, gležnja i koljena. Na taj način jače se angažira mišiće stopala i listova što ublažava udar tijela sa podlogom. Rezultat toga - na tijelo bosonogih trkača djelovalo je tek 0,5 do 0,7 njihove ukupne težine, za razliku od obuvenih trkača koji su iskusili 1,5 do 2 puta vlastitu tjelesnu težinu.

No to nikako ne znači da vježbate bosi i na taj način riskirate ozljediti stopalo na krhotine stakla, oštrih kamenja, asfalta ili drugih nepogoda što bi vam se mogle naći na putu. Umjesto toga, savjetuje se na postepeni prelazak s tenisica na bosu nogu. Takav način omogućuje stopalima i listovima da se postepeno ojačaju i smanje mogućnost ozljede.

Five fingers

Vjerujemo da ste imali već prilike vidjeti obuću pod nazivom Fivefingers (pet prstiju). Riječ je o posebnoj navlaci za stopala koja vjerno kopira anatomiju stopala, sprječava ozljede ali omogućuje da iskoristimo sve dobrobiti hodanja bez klasične obuće. Iza ovoga proizvoda stoji talijanska tvrtka Vibram, vodeći svjetski proizvođač visokokvalitetnih gumenih potplata u sportovima na otvorenom, prvenstveno u planinarenju, alpinizmu i rekreaciji. Ove godine prezentirali su još jedno inovatinvno rješenje - Furoshiki tenisice.

Furoshiki je inače tradicionalno japansko platno koje se koristi za umatanje i prijevoz robe, a japanska dizajnerica Masaya Hashimoto  zamislila je takav koncept primijeniti i na obuću. Tako sada možete imati cipele koje ćete doslovno omotati oko stopala.

FuroshikiFuroshiki

Dakle, s trčanjem treba krenuti polako i oprezno, nikako pretjerivati, time si samo možete narušiti zdravlje, nagomilati ozljede i na kraju odustati. Zlatno pravilo kaže da je kod trčanja ključno postupno pojačavanje treninga, vježbe zagrijavanja, te nakon treninga vježbe istezanja kako bi se mišići opustili i bili spremni za odmor. Potrebno je nabaviti opremu - tenisice - koje vam najbolje odgovaraju i u kojima se osjećate ugodno, a kako biste najbolje pratili plan vježbanja i napredak, pri ruci je dobro imati i koristan alat - planer. Ukoliko to još niste, besplatno se možete registrirati i koristiti eMuškarac fitness profil, gdje možete vrlo efikasno bilježiti vaše treninge i složiti plan rada, možete pratiti težinu i mjere temeljem kojih se izračunava vaša tjelesna masa i tjelesna masnoća i radovati se svojim postignućima.

Priprema, pozor, sad!

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Koliko često vježbate

Iz kategorije

  • Potisak s klupe

    Potisak s klupe

    Potisak s klupe pripada skupini najčešćih i najpopularnijih vježba s teretom koje se koriste u...

  • Bicepsi

    Bicepsi su bez dvojbe jedni od najuzbudljivijih mišića za treniranje. Ne samo što su rezultati...

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.