Select Page

Spriječite (liječite) prehladu

Spriječite (liječite) prehladu

Prestankom vrućina i dolaskom hladnijih dana stigao je i val poteškoća kao što su kihanje, glavobolja, kašalj, grlobolja, povišena temperatura, ali i opasnost oboljenja od gripe. Niže temperature i veće temperaturne razlike, uz oslabljeni imunitet kao i dulji boravak u zatvorenom prostoru povećava vjerojatnost širenja virusa.

Prehlada je infekcija gornjega dišnog sustava, uzrokovana različitim respiratornim virusima, najčešće blagog tijeka u trajanju oko tjedan dana ili manje. Prehlada je najučestalija bolest čovjeka i proširena je u cijelome svijetu, stalno se pojavljuje i zahvaća sve dobne skupine. Uobičajeno je da zdrava odrasla osoba dva puta godišnje preboli prehladu dok je kod djece prosjek veći, pa se može javiti 6 do 12 puta godišnje.

Kako spriječiti prehladu

Virus prehlade obično se prenosi udisanjem ili gutanjem sitnih kapljica iz zraka koje sadrže virus, dodirivanjem zaražene nosne sluzi ili kontaminiranih predmeta. Jedini učinkovit način sprječavanja prehlade fizičko je sprječavanje širenja virusa.

Pranje ruku je najjednostavniji i najdjelotvorniji način sprječavanja prehlada. Nemojte dodirivati nos i oči. Preporučljivo je izbjegavati zatvorene prostore gdje boravi veliki broj ljudi i izbjegavati oboljele osobe. Potrebno je održavati imunološki sustav pravilnom prehranom, fizičkom aktivnošću kao i izbjegavanje alkohola i cigareta.

Istraživanja pokazuju da su prehlade rjeđe kod onih koji tijekom zime utopljavaju nos šalovima i nemaju se običaj često rukovati.

U Sjedinjenim Američkim Državama prehlada je razlog za 75 do 100 milijuna liječničkih posjeta u godini dana što uzrokuje prosječni trošak od oko 7,7 milijardi dolara godišnje.

Liječenje prehlade

Nažalost pravi lijek za prehladu ne postoji. Jedini način ozdravljenja je mirovati i pustiti organizam da se sam oporavi. No postoje načini kojima možete ublažiti simptome.

Već uobičajene standardne metode liječenja prehlade su odmaranje u krevetu i boravak u toplim prostorijama te konzumiranje većih količina toplih napitaka.

Prehladu nikad ne treba liječiti antibioticima, pa je liječenje simptomatsko, što uključuje otklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma. Čuvajte se težih napora nekoliko dana. Prehladu često prati začepljen nos, pri čemu najčešće posežemo za kapima, no s njima treba biti oprezan. Nos je Eustahijevom cijevi povezan sa srednjim uhom, pa kad je začepljen, tekućina iz srednjeg uha ne može istjecati, što je pogodno za razvoj upala. No kapi nisu dobro rješenje, loše su za sluznicu nosa i ne treba ih upotrebljavati dulje od dva, tri dana. Bolje je ispirati nos fiziološkom otopinom. Također, nos nije dobro snažno ispuhivati jer možemo izazvati povrat sluzi i sekundarnu infekciju.

Ako je tjelesna temperatura povišena, odjenite laganu odjeću ili se pokrijte samo plahtom, bez utopljavanja. Ako temperatura ne pada, pokušajte se otuširati vodom koja je malo hladnija od temperature tijela ili se omotajte u mokru plahtu. Lijekove treba popiti tek u slučaju kad vas boli glava, što je kod prehlade najčešće teška i tupa bol.

Gripa ili prehlada
Obična prehlada i gripa dvije su bolesti dišnih putova sa sličnim simptomima. Može ih se razlikovati ako znate na što treba obratiti pozornost.

Kod prehlade, simptomi su u početku blagi, ali se pogoršavaju tijekom tri do četiri dana. Temperatura je blago povišena, izražena je začepljenost nosa ili curenje iz nosa, a može se javiti i grlobolja. Iscrpljenost i umor manjeg su intenziteta nego u slučaju gripe. Zdravstvene komplikacije i potreba za bolničkim liječenjem su rijetki.

Gripa nastupa brzo i od početka izaziva ozbiljne tegobe. Simptomi uključuju povišenu temperaturu, koja je u prosjeku viša i dugotrajnija (tri do četiri dana) nego ona koja prati prehladu. Od ostalih simptoma prisutni su iscrpljenost, bezvoljnost i bolovi u mišićima. Gripa se može spriječiti cijepljenjem, a trajanje skratiti antivirusnim lijekovima.

Učinite nešto za svoje zdravlje i zimu dočekajte spremni.

O autoru

Promo

Jesi li majmun?

Jesi li majmun ili neka druga životinja? Provjerite koji je vaš životinjski znak u kineskom...

Newsletter