Select Page

Plivanje – najzdravija aktivnost

Plivanje – najzdravija aktivnost

Omiljena ljetna aktivnost, ujedno je i jedna od najzdravijih. Iako more i kupanje jedva čekate jer s njime povezujete odmor, dokolicu i uživanje na suncu, ova rekreacija pozitivno utječe na vaše tijelo i jača vaše mišiće.

Već nakon nekoliko sati plivanja, osjećat ćete veću snagu, fleksibilnost i mišićnu izdržljivost. Plivanjem slobodnim stilom u trajanju od 30 minuta, potrošit ćete oko 350 kalorija. Najtežim stilom, leptirom (delfinom), u 30 minuta ćete sagorjeti 400 kalorija. Plivanje ravnomjerno jača sve mišićne skupine jer se plivači ravnomjerno koriste rukama, nogama, trbušnjacima, leđima i prsima. Stručnjaci preporučuju svakodnevno plivanje u trajanju od 30 minuta, ili minimalno tri puta tjedno. Stoga je ljeto idealno za ovaj oblik tjelovježbe, ali ako ste u mogućnosti svakako preporučujemo da plivate tijekom cijele godine.

Prilikom plivanja ne opterećujete zglobove i kralježnicu, vodoravni položaj tijela pospješuje cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu. Stoga se plivanje smatra jednim od najzdravijih sportova. Plivanje povećava i jača mišiće srca, stabilizira krvni tlak, poboljšava opskrbljenost srca i pluća kisikom, produbljuje disanje te povećava kapacitet pluća. K tome, djeluje opuštajuće na živčani sustav, poboljšava pokretljivost zglobova i koordinaciju rada ruku i nogu te pozitivno utječe na vezivno tkivo. Kako uključuje većinu mišićnih skupina te osigurava dobar aerobni učinak, plivanje se smatra jednim od najtemeljitijih oblika vježbanja jer osnažuje mišiće cijelog tijela.

Plivanje u vidu rekreacije preporučuje se i starijim osobama, pa čak i osobama koje imaju stanovite srčane tegobe. Srčani mišići postaju snažniji, a zbog jačanja mišića grudnog koša produbljuje se disanje, a tijelo dobiva više kisika. Tijekom plivanja naše je cijelo tijelo u pokretu i ne treba posebno naglašavati kako ima dobar učinak i za ruke i za noge. Na čovjekovo zdravlje plivanje djeluje i na psihološkoj bazi. Pogotovo je učinkovito za opuštanje od stresa. Duboko disanje na koje smo kod plivanja na neki način prisiljeni jest zapravo je ona vrsta disanja koja se preporučuje kada se želimo opustiti, smanjiti anksioznost ili smanjiti razinu stresa jer duboko disanje snižava razinu kortizola (hormona stresa) koji je odgovoran za naše uznemireno stanje.

Ako želite razviti veliku snagu ramena, leđa i nogu, preporučuje se stil plivanja leptir (delfin). Općenito se ovaj stil smatra tehnički najzahtjevnijim i najtežim za izvođenje, te zahtijeva osim snage ramena i veliku snagu leđa i nogu. Kraul je jedan od najčešćih stilova plivanja. Ako plivamo bržim tempom ovo je stil koji se preporučuje kada želimo aerobne učinke. Prsni stil je sporija tehnika plivanja koja zahtjeva veću snagu ramena i nogu. Kod bolesti u području vratne kralježnice treba biti oprezan i radije se opredijeliti za leđni stil plivanja. Leđni stil preporučuje se onima koji imaju problema s kralježnicom, bolove, loše držanje, deformitete.

Dobrobiti plivanja

Prilikom plivanja ne opterećujete zglobove i kralježnicu, vodoravni položaj tijela pospješuje cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu. Plivanjem očuvajte zdravlje i steknite dobru liniju.

Zdravlje srca

Plivanjem se pokreće svaki mišić tijela, uključujući i onaj najvažniji – srce. Plivanje jača srce i učinkovitije pumpa krv, čime se poboljšava cirkulacija u tijelu.

Povećanje mišićne mase i snage

Znanstvenici su jednim istraživanjem utvrdili da će 8 tjedana svakodnevnog plivanja mišićnu masu tricepsa (stražnji dio ruku) povećati za 23.8%. Povećanjem mišićne mase će se smanjiti postotak masti u tijelu, zbog čega će zdravlje cjelokupnog organizma biti poboljšano. Plivanje pruža znatno veći otpor od trčanja. Naime, tijekom trčanja osoba prolazi kroz zrak, koji tijelu ne predstavlja naročito opterećenja, dok se kod plivanja tijelo suprotstavlja vodi, zbog čega svaki pokret postaje vježba otpora i snage. Plivanje se također pokazalo odličnim za poboljšanje zdravlja kostiju, naročito kod žena u postmenopauzi.

Kapacitet pluća

Još jednim istraživanjem se ustanovilo da sredovječni muškarci i žene plivanjem poboljšavaju kapacitet pluća, a on se u razdoblju od 12 tjedana povećao za 10%. Količina krvi koju srce pumpa se također povećala, i to za 18%.

Kolesterol

Plivanje uravnotežuje razinu dobrog i lošeg kolesterola. Za svaki 1% smanjenja kolesterola, rizik od bolesti srca se smanjuje za 3.5%. Plivanje ojačava stijenku arterija i njihovu fleksibilnost. Naime, osobe treće dobi koje su redovito plivale imale su jednaku funkciju arterija kao osobe u tridesetima i četrdesetima.

Zdravlje zglobova

Plivanje pruža nešto što niti jedna druga aerobna tjelovježba ne može pružiti: mogućnost da pokrećete svaki dio tijela, a da ne stvarate pritisak na koštani sustav! Tijekom plivanja ne stvarate pritisak na zglobove. Kad je tijelo uronjeno u vodu do pojasa, vi nosite samo 50% svoje težine, kada je uronjeno do prsa, nosite tek 25 do 35% svoje težine, a kada je uronjeno do glave, nosite samo 10% svoje težine. To znači da je plivanje idealno za one koji imaju problema s ukočenošću mišića i bolnim zglobovima.

Plivanje sagorijeva kalorije

Dok jedni plivaju zbog zdravlja, drugima je ovaj sport privlačan zbog lijepog izgleda. Redovnim plivanjem svoje tijelo možete “isklesati” do savršenstva.

Kombinirajte različite stilove plivanja kako biste ostvarili najbolji učinak po vaše zdravlje i izgled. Osim što je najbolji način da se rashladite u ovim vrelim ljetnim danima, plivanje je i siguran put ka dobrom zdravlju i zdravom životu.

O autoru

Promo

Newsletter