Početna » Istezanje

Istezanje

Istezanje

Istezanje, ili stretching, mišića dio je svake fizičke aktivnosti. Mišiće je potrebno istegnuti prije i nakon fizičke aktivnosti kako bi se za nju pripremili, odnosno opustili nakon treninga. Uobičajena greška kod istezanja mišića prije treninga je istezanje prije nego je mišić zagrijan. Važno je istezati mišić kada je topao, što znači da moramo napraviti kratko zagrijavanje koje povećava temperaturu u mišićima i ostalim tkivima, prokrvljuje ih i opskrbljuje dodatnim hranjivim tvarima i kisikom.

Istezanje mišića ubrzava oporavak tijela nakon opterećenja, povećava pokretljivost zglobova i elastičnost mišića, smanjuje opasnost od ozljeda mišića, ligamenata i zglobova, te pomaže u postizanju opće relaksacije. Pravilno istezanje radi se polako i kontrolirano.

Rekreativcima se preporuča statički stretching kao najsigurniji oblik za većinu ljudi – zadržavanje optimalnog položaja istezanja u trajanju od 15-20 sekundi. Napetost koju prvo osjetimo u mišiću lagano popušta, mišić se opusti i omogućuje istezanje u određenom, individualno prilagođenom opsegu. Potrebna je mentalna koncentracija na vježbu, pravilno i opušteno disanje, istezanje samo do granice bola i dovoljno trajanje. Istezanje mora biti ugodno i svako forsiranje u pravilu vodi do povrede.

Vježbe za razvoj gipkosti daju rezultate samo ako se izvode u skladu s osobnim sposobnostima, pravilno, postupno i redovito.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Koliko često vježbate

Iz kategorije

  • Potisak s klupe

    Potisak s klupe

    Potisak s klupe pripada skupini najčešćih i najpopularnijih vježba s teretom koje se koriste u...

  • Bicepsi

    Bicepsi su bez dvojbe jedni od najuzbudljivijih mišića za treniranje. Ne samo što su rezultati...

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.