Početna » Hladan tuš

Hladan tuš

Hladan tuš

Tuširanje hladnom vodom, ili naizmjenično tuširanje toplo-hladnom vodom, velika je pomoć u bržem oporavku poslije napornog treninga, objavljeno je u jednom istraživanju.

U istraživanju je sudjelovalo 12 biciklista tokom pet napornih dana treninga, i to u četiri ciklusa između kojih je napravljena devetodnevna pauza. Sportaši su koristili jedan od mogućih načina oporavka koji im je bio ponuđen: plivanje u bazenu u vodi zagrijanoj na 14 stupnjeva Celzijusa u trajanju od 14 minuta, plivanje u bazenu s vodom zagrijanoj na 36 stupnjeva također u trajanju od 14 minuta, naizmjenično korištenje tople i hladne vode u trajanju od 14 minuta, ili jednostavno samo odmaranje koje nije trajalo duže od spomenutog vremena.

Sportaši koji su plivali u hladnoj vodi ili koristili hladno-tople kupke imali su bolje rezultate na treningu od ostale dvije grupe sportaša (oni koji su se samo odmarali, ili oni koji su samo koristili tople kupke).

Hladna voda je popravila rezultate u sprintu za 0,5 do 2,2 posto, a naizmjenično korištenje hladno-tople voda za 0,1 do 1,0 posto. U grupi sportaša koji su se odlučili za toplu vodu rezultati u sprintu su bili lošiji za 3,7 posto. Sličan rezultat, lošiji za 3,4 posto, imali su sportaši koji su se samo odmarali.

Zaključak je da se tijelo brže oporavlja uranjanjem u hladnu vodu, ili naizmjeničnim kupkama, a dokazano se postižu i bolji rezultati. Predlog je da, ako se rekreirate u nekom sportskom centru u kome je i bazen, odaberete onaj sa hladnijom vodom ili da se tuširate naizmenično hladnom pa toplom. Biti će vam ugodnije, a mišićima će biti potrebno manje vremena za oporavak.

Besplatna eknjiga s vježbama

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan Like dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite na Like i preuzmite eknjigu!

Izgradite tijelo koje ste oduvijek željeli

Samo vas jedan klik dijeli od eknjige koja na više od 80 stranica donosi preko 60 vježbi za gotovo svaki djelić vašega tijela. Ako želite promijeniti svoj način života, želite biti zdravi i izgledati onako kako ste oduvijek željeli izgledati, nema nikakve dvojbe da je ova eknjiga upravo za vas. Pomoću vježbi koje možete ovdje pronaći isklesat ćete svoje tijelo na koje će mnogi biti ljubomorni. Što još čekate, kliknite i preuzmite eknjigu!

Preuzmi eknjigu


Više na webu

loading...

Koliko često vježbate

Iz kategorije

  • Potisak s klupe

    Potisak s klupe

    Potisak s klupe pripada skupini najčešćih i najpopularnijih vježba s teretom koje se koriste u...

  • Bicepsi

    Bicepsi su bez dvojbe jedni od najuzbudljivijih mišića za treniranje. Ne samo što su rezultati...

Napomena

Portal eMuškarac može prikazivati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovom portalu jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.